Jak dbać o skórę po 50. roku życia?

Apr 22, 2025 - 10:54 AM

• Interesujące jest to, jak zmieniają się potrzeby skóry wraz z wiekiem. Zauważyłam, że moja skóra stała się bardziej wrażliwa na warunki atmosferyczne, zwłaszcza w chłodne dni. Dlatego staram się wybierać kremy o bogatszej konsystencji i unikać agresywnych środków myjących. Zauważyłam również, że regularne nawilżanie skóry i ochrona przeciwsłoneczna odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowej skóry.

0
  • Cześć! Mam 55 lat i doświadczyłem podobnych zmian. W miarę jak się starzejemy, nasza skóra staje się bardziej sucha i traci elastyczność. Zaczęłam stosować produkty z niacynamidem i Protinolem™, które pomagają wzmocnić barierę skórną i stymulują produkcję kolagenu. Szczególnie spodobał mi się krem ​​ANEW Skin Renewal Power Cream, który znalazłam w avon katalog Polska. Już po tygodniu stosowania stan mojej skóry wyraźnie się poprawił. Staram się również nie zapominać o stosowaniu kremu z filtrem SPF, nawet w pochmurne dni, i regularnie wykonuję lekki masaż twarzy, aby poprawić krążenie krwi.

0
  • Cześć wszystkim! Niedawno skończyłam 52 lata i zauważyłam, że moja skóra stała się mniej elastyczna i pojawiły się na niej zmarszczki, zwłaszcza wokół oczu. Wcześniej nie zwracałam na to większej uwagi, ale teraz chcę zacząć dbać o siebie bardziej poważnie. Słyszałam, że po 50 latach pielęgnacja skóry wymaga specjalnego podejścia. Może ktoś może podzielić się swoimi wskazówkami i rekomendacjami dotyczącymi pielęgnacji dojrzałej skóry?

0